El Cartellisme: art, tradició i identitat visual de Mataró
Nefer ha estat vinculada amb el món del cartellisme des de ben jove, iniciant-se ja a l'època de primària amb el disseny d'un dibuix per a la Setena Trobada de Corals Infantils de Catalunya. Aquest primer encàrrec va ser només el punt de partida d'una trajectòria prolífica en el camp del cartellisme, especialment a la seva ciutat natal, Mataró. Durant els primers anys, va col·laborar amb el Foment Mataroní del Teatre, creant cartells per a esdeveniments culturals, com la Setmana Internacional de Titelles, un dels primers projectes que va assentar la seva presència dins del món cultural de la ciutat.
Amb el pas del temps, Nefer va seguir cultivant el seu talent i vinculació amb la ciutat, creant una sèrie de cartells emblemàtics. Alguns dels més destacats són els cartells per "Les Santes", Festa Major de Mataró, així com per als "Gegants i Nans de Mataró" i "Comparses de Mataró". La seva obra ha esdevingut part de la identitat visual de la cultura popular de la ciutat, oferint una visió artística que ha ajudat a donar forma i color a les festivitats locals. La seva dedicació al cartellisme també l'ha portat a dissenyar diversos cartells per als "Capgrossos de Mataró", l'últim dels quals ha estat el de la 27a Diada Mariona Galindo i Lora dels Capgrossos de Mataró.
Aquest últim cartell representa l'essència del món casteller i la seva simbologia. Nefer utilitza la tècnica d’aquarel·la, tinta xinesa i collage per crear una composició amb una gran càrrega narrativa i emocional. El cartell representa la culminació del castell, amb la mà de l'anxaneta fent l'aleta, un moment crucial per a qualsevol castell. Aquesta mà, alhora, es transforma en un ocell, simbolitzant la llibertat, la valentia i la lleugeresa amb què l'anxaneta arriba al cim. Aquesta imatge connecta amb la natura i la llibertat, conceptes que Nefer ha volgut expressar a través d'aquesta metàfora visual.
A més, dues papallones de nit surten al cartell, representant l’escut dels Capgrossos de Mataró. Aquestes papallones evoquen el misteri, enllaçant amb els colors i la iconografia del grup casteller. El mocador, que envolta el cartell, simbolitza la força i la unitat dels castells, mentre que el botonat blau fosc al lateral recorda la camisa dels castellers, un element imprescindible de la seva indumentària.
Amb aquesta obra, Nefer no només plasma la imatge d'una tradició molt arrelada, sinó que també enllaça cada detall del cartell amb significats profunds que expliquen la història i la identitat dels Capgrossos de Mataró, oferint un homenatge visual a aquesta colla que tant significa per a la seva ciutat.
Cartell Capgrossos de Mataró
2023
Aquarel·la, tinta xinesa
Esther Vilanova Rovira